Att lägga upp ett styrketräningsprogram

På måndag har jag praktisk examination för att bli träningsrådgivare. Jag ska agera träningsinstruktör till en klasskompis och har därför lagt upp ett styrketräningsprogram till henne. Hon vill träna uthållig styrka för helkropp. Övriga förutsättningar jag har är att jag känner till att hon är i 30-årsåldern och träningsvan. Det leder till att jag kan plocka in en del övningar med fria vikter för att aktivera fler muskler i samma övning och träna mer balans och stabilitet. En nybörjare hade jag istället rekommenderat att använda sig av gymmets maskiner för att lära sig rätt teknik i början.

Jag har lagt upp ett helkroppspass med 9 olika övningar. Utgångsläget är att göra 20 repetioner och 3 set per övning eftersom att det kommer att leda till att musklernas uthållighet tränas. När man gör ett upplägg för helkropp är det svårt att få med alla muskler och då får man rikta in sig på att de största muskelgrupperna blir tränade. Har man delade pass (olika delar av kroppen i olika pass under veckan) får man naturligtvis med fler muskler. Dessa övningar valde jag den här gången.
  • Framsida lår + Gluteus  -  Knäböj

  • Baksida lår -   Liggande lårcurl

  • Bröstrygg  -  Framåtböjd skivstångsrodd

  • Bröst  -  Bänkpress

  • Axlar  -   Hantelpress

  • Triceps   -  Kickbacks

  • Biceps  -   Bicepscurl

  • Ländrygg  -  Ryggresningar

  • Mage   -  Benlyft (raka / 90 grader)

Jag känner mig nöjd med att ha hittat så tydliga bilder utan att ha tagit ett foto på någon annan. Det känns inte helt okej att lägga upp massa bilder på andra som utför övningarna kände jag, men tecknade bilder fungerar ju precis lika bra. Dock hittade jag ingen tecknad bild på någon som gör den typen av benlyft som jag har tänkt mig, så ni får en bild på redskapet de utförs i sitället.

 

När man lägger upp ett helkroppspass bör man också ta hänsyn till att många övningar kräver en aktiverad bål. Därför väljer jag att lägga övningar för ländrygg och mage i slutet av passet så att de delarna inte är trötta när de behövs till en annan övning, exempelvis kväböj. Det leder till en minskad skaderisk. Prova gärna programmet på gymmet men tänk då på att du bör ha god vana och teknik för att göra övningarna med fria vikter. Tänk också på att värma upp före passat och att stretcha eftersåt.


Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0