Recept på knäckebröd

Efter frukost slängde jag ihop två olika sorters knäckebröd. Ja, det är faktiskt bara att slänga ihop. Jag har ett både gott, nyttigt och lättgjort recept som jag fått av min kostlärare Lina. Jag har valt att i första hand använda mig av lösliga fibrer eftersom att jag för tillfället undviker olösliga (vete, råg och korn) på grund av min mage.

Grundreceptet är att låta 1,5 dl linfrö svälla i 2,5 dl vatten.Har du tid låter du det stå över natten, annars kan du använda varmvatten så går det snabbare. När det blivit riktigt kletigt blandar du i ytterligare 4 dl frön eller gryn. Bred ut på ett bakplåtspapper (ganska tunnt), strö över flingsalt och sätt in i ugnen på 150 grader i 60-80 minuter. Ta ut brödet när det har blivit helt torrt och bryt isär i lagom stora bitar.

Här är de två varianterna jag gjorde imorse:

1:
2,5 dl vatten
1,5 dl linfrö
1 dl majsmjöl (om du tål gluten - använd med fördel dinkelmjöl)
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
salt

2:
2,5 dl vatten
1,5 dl linfrö
1 dl majsmjöl (om du tål gluten - använd med fördel dinkelmjöl)
1 dl sesamfrö
2 dl havregryn
salt

Det krävs väldigt lite jobb för att få väldigt goda och nyttiga knäckebröd. Prova gärna det här receptet men känn dig inte bunden till de två varianterna jag gjorde idag, prova dig fram vad du gillar!

Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0