Goda och nyttiga glutenfria scones
Under ett par veckor har jag provat att ära glutenfritt. Jag äter dock havre men det är många vuxna glutenintoleranta som tål det. Delvis pga havrets höga innehåll av lösliga fibrer. Jag har valt att inte köpa något glutenfritt bröd i affären och att inte heller använda mig av de glutenfria mjöler och mjölmixer som finns. Anledningen till det är att när man gör ett sädesslag, ex vete, fritt från gluten så tar man bort både kärnan och skalet och det som finns kvar då är vetestärkelse som är näringsfattigt och väldigt snabba kolhydrater. Det bröd som görs på sådant mjöl är alltid vitt och jag föredrar lite grövre bröd.
Därför har jag valt att byta ut en del ingredienser i ett recept för att få ett glutenfritt bröd med högt näringsinnehåll som ändå är "brödkänsla" i utan att det blir vare sig för grovt eller helt vitt. Jag tycker att brödet blev jättegott och dessutom är detta ett väldigt enkelt recept. Det svåra när man plockar bort alla "vanliga" mjöler tycker jag är att lyckas med någonting låntgidsjäst eller surdeg. Men övning ger färdighet så det är väl bara att experimentera på!
Idag nöjde jag mig med ett snabbjäst bröd. För att kunna äta det måste du tåla havre. Här kommer receptet:
3 dl pofiber
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl havrekli
2,5 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
knappt 1 tsk salt
4 ägg
2,5 dl keso mini
1 dl minifraiche
Blanda torra ingredienser för sig och blöta för sig. Blanda därefter ihop allt och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i 20 minuter.
Lycka till!
Därför har jag valt att byta ut en del ingredienser i ett recept för att få ett glutenfritt bröd med högt näringsinnehåll som ändå är "brödkänsla" i utan att det blir vare sig för grovt eller helt vitt. Jag tycker att brödet blev jättegott och dessutom är detta ett väldigt enkelt recept. Det svåra när man plockar bort alla "vanliga" mjöler tycker jag är att lyckas med någonting låntgidsjäst eller surdeg. Men övning ger färdighet så det är väl bara att experimentera på!
Idag nöjde jag mig med ett snabbjäst bröd. För att kunna äta det måste du tåla havre. Här kommer receptet:
3 dl pofiber
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl havrekli
2,5 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
knappt 1 tsk salt
4 ägg
2,5 dl keso mini
1 dl minifraiche
Blanda torra ingredienser för sig och blöta för sig. Blanda därefter ihop allt och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i 20 minuter.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback